Antioxidanten – deel 2

Zin of onzin: Antioxidanten

In het vorige artikel over de antioxidanten heb ik het voornamelijk gehad over de gevaren van antioxidanten en heb ik misschien het idee gegeven dat antioxidanten alleen maar slecht voor ons zijn. Dit is natuurlijk absoluut niet waar. Maar wat is dan wel waar?

Antioxidanten

Title: 5 Fruits that keep heat at Bay
Owner: careinfoin

Wat moeten we nu met die antioxidanten?

Prof. dr. Gertjan Schaafsma van TNO Voeding is duidelijk. ‘Je hebt ze nodig, je moet ook zeker zorgen dat je de aanbevolen dagelijkse dosis binnenkrijgt, maar je moet er geen wonderen van verwachten.’ Hij raadt het slikken van supplementen af. ’Het kost geld, het is niet wetenschappelijk aangetoond dat het effect heeft en de langetermijneffecten zijn onbekend’.

Antioxidanten‘Hij wijst er op dat ook de tegenhangers van de antioxidanten, de zogeheten pro-oxidanten (vrije radicalen) belangrijk zijn voor de cel. Een macrofaag gebruikt ze bijvoorbeeld om indringers te verwijderen. Ook bij het opruimen van beschadigde cellen, die zich mogelijk tot kankercellen kunnen ontwikkelen, zijn pro-oxidanten nuttig. Het gaat om de balans, en volgens Schaafsma kan het lichaam die heel goed zelf instellen. Als voorbeeld noemt hij mensen die veel sporten. Die verbruiken meer zuurstof, en daarbij worden dus meer radicalen geproduceerd. Het lichaam past zich vervolgens aan door een hogere activiteit van lichaamseigen antioxidanten. Extra pillen met antioxidanten zijn dan helemaal niet nodig.’

Dit geld natuurlijk alleen wanneer het lichaam in balans is en voldoende bouwstoffen uit uit eten en drinken kan halen. Wanneer dit niet het geval is zal het lichaam uit balans raken en zullen er onvoldoende lichaamseigen antioxidanten aangemaakt kunnen worden.

Groente en fruit

Antioxidanten

Kortom: het beeld van vrije radicalen als ‘slecht’ en antioxidanten als ‘goed’ is erg ongenuanceerd. Het nut van bijslikken van antioxidanten is niet bewezen. In principe krijgt men als men gezond eet (veel groente en fruit) voldoende antioxidanten binnen.

Antioxidanten geven vaak de kleur aan groente en fruit, het is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk kleuren op je bord te hebben.

Antioxidanten in kleur

KleurBronAntioxidanten
RoodTomaten

 

Watermeloen

 

Roze grapefruit

 

Roze guavesap

 

Rode pepers

 

Veenbessen

Lycopeen

 

Bèta-carotine

 

Vitamine C

RozeRoze grapefruitLycopeen

 

Bèta-carotine

Oranje of donker geelAbrikozen en Perziken (vooral gedroogd)

 

Sinaasappel

 

Wortelen

 

Pompoen

 

Mango

 

Ananas

 

Gele peper

Bèta-carotine

 

Vitamine C

Donker groenboerenkool, en andere “kolen”

 

Asperge 

 

Waterkers

 

Spinazie

 

Broccoli

 

Peterselie

 

Verse dille

 

Groene peper

Bèta-carotine
Blauwe of donker paarsBosbessen

 

Kersen

 

Druiven

 

Rode kool

 

Pruimen

 

Aubergine

 

Komt ook voor in Rode wijn

Anthocyaan
Bruin of donker roodBruine bonen

 

Kidney bonen

 

Bieten

Calcium

 

IJzer

Antioxidanten zijn het sterkst werkzaam in rauwe toestand.

Groenten en fruit met antioxidanten worden het best rauw gegeten

Bèta-caroteen, vitamine C en vitamine E uit fruit en groenten verliezen een deel van hun kracht bij koken of stomen. Lichtjes stomen is weliswaar toegelaten, maar bij voorkeur worden ze toch rauw gegeten. Op die manier is hun werking het sterkst.

AntioxidantenHet spreekt vanzelf dat sommige soorten groenten en fruit die veel antioxidanten bevatten zich er beter toe lenen om rauw te worden gegeten dan andere. Maar bijvoorbeeld wortelen kunnen in rauwe toestand best lekker zijn. Dat geldt in mindere mate voor groene pepers, die wat wrang kunnen smaken als ze rauw gegeten worden.

Van sommige groente wordt gezegd dat je ze eerst moet koken om de cellen open te breken waardoor de antioxidanten makkelijker kunnen worden op genomen. Als voorbeeld wordt vaak tomaten genoemd.Het is echter mijn mening dat dit alleen geldt voor mensen die niet voldoende kauwen. Door voldoende te kauwen zullen ook alle cellen worden opengebroken. We hebben onze kiezen niet voor niets dus gebruik ze optimaal.

Conclusie: Antioxidanten zijn goed!

  1. Als ze komen uit complete voeding.
  2. Als ze gecombineerd gegeten worden. (verhoogd de balans)
  3. Als ze in alle kleuren van de regenboog voorkomen in een maaltijd.
  4. Als ze rauw gegeten wordt.

Krijg ik wel voldoende?

Door de huidige kweek methodes is groente en fruit wel veiliger geworden maar daardoor is de voedingswaarde schrikbarend afgenomen. Planten die groeien op steenwol of drijvend op water. Er wordt vroegtijdig geoogst om het product zo lang mogelijk te kunnen bewaren of ver te kunnen vervoeren. Dit zijn oorzaken van de lagere voedingswaarde van groente en fruit. We zullen dus meer groente en fruit moeten eten om voldoende antioxidanten binnen te krijgen.

Daarnaast, om het gat tussen wat je binnen krijgt en wat je nodig hebt zoveel mogelijk op te vullen, adviseer ik JuicePlus+ als supplement. Meer info over JuicePlus+ vind je HIER.

Antioxidanten

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.