Houd je prostaat in conditie

Houd je prostaat in conditie

Fruit en broccoli zijn goed voor je prostaat. Maar je kunt meer doen om de grootste mannelijke klier te behagen.
Het heeft veel zin om goed te zorgen voor je prostaat. Prostaatvergroting komt vaak voor bij mannen boven de 45 en op latere leeftijd is prostaatkanker een serieuze bedreiging. Je kunt de bekendste mannelijke klier helpen gezond te blijven: 9 tips om je prostaat in conditie te houden.

1. Vaker seks

Wat veel mannen waarschijnlijk hopen, blijkt waar: geregeld seks hebben is beter voor de prostaat dan weinig seks. Dat ontdekten Australische onderzoekers in een groot onderzoek. Mannen in de leeftijd tussen 20 en 50 regelmatig bewegen mandie zeker 5 keer per week ejaculeerden hadden 30% minder kans om prostaatkanker te ontwikkelen dan mannen die dat niet deden.

2. Regelmatig bewegen

Mannen die regelmatig lichamelijk actief zijn hebben een 30% kleinere kans op prostaatproblemen dan mannen die niet of nauwelijks bewegen. Ook de kans op erectieproblemen is kleiner.

3. Meer fruit etenfruit

Het dagelijks eten van minstens 2 stuks fruit die veel antioxydanten bevatten, wordt in onderzoeken in verband gebracht met een kleinere kans op prostaatkanker.
Ook de suiker in fruit (fructose) lijkt een positieve rol te spelen. Blauwe bessen, frambozen, bramen, aardbeien, pruimen en granaatappels bevatten veel antioxydanten. (Zie voor 26 soorten groenten, fruit en bessen de site van JuicePlus+® (red. Rotation)).

4. Wekelijks broccoli etenbroccoli

Tomaten en broccoli bevatten stoffen die beschermen tegen prostaatkanker. Ze zouden bestaande tumoren zelfs kunnen verkleinen. Uit onderzoek bleek dat bij mannetjesratten met prostaatkanker gewichtsverlies optrad van de tumor na gevoerd te zijn met tomaat en broccoli. De combinatie van tomaat en broccoli had een groter gunstig effect dan bij tomaat of broccoli afzonderlijk. De werkzame stof in tomaten, het pigment lycopeen, is voor het lichaam beter opneembaar als de tomaten zijn gekookt of gebakken. Broccoli moet zo kort mogelijk worden gekookt om het goede bestanddeel sulforafaan te behouden. Ook in bloemkool, spruitjes en tuinkers komen stoffen voor die beschermend werken. Engelse onderzoekers adviseren in elk geval wekelijks één keer broccoli te eten. (Zie voor 26 soorten groenten, fruit en bessen de site van JuicePlus+® (red. Rotation)).

5. Selenium

Uit verschillende wetenschappelijke studies is gebleken dat het mineraal selenium een beschermende werking heeft tegen prostaatkanker. Volgens sommige onderzoekers bevat de West-Europese voeding te weinig selenium omdat het mineraal nauwelijks voorkomt in de Europese teeltgronden. Toch kun je met goede voeding een tekort voorkomen. Selenium zit in noten, met name paranoten en walnoten, en in vis, zilvervliesrijst, eieren en kippenvlees.

6. Pas op met zink

Dat het mineraal zink goed is voor de prostaat was al lang bekend. Maar onderzoek heeft aangetoond dat te veel zink de kans op prostaatkanker juist kan vergroten. Een dagelijkse inname van meer dan 100 milligram zink, bijvoorbeeld via speciale multivitaminepillen, is ongezond. Goede, gevarieerde voeding bevat overigens voldoende zink. Het mineraal komt vooral voor in volkoren producten, vis en schaal- en schelpdieren, noten en zaden.

vette-vis7. Meer vis

Er zijn veel studies verricht naar het verband tussen een vetrijk dieet, het eten van rood vlees en prostaatkanker. Te veel vet heeft een negatief effect voor de gezondheid van de prostaat. Vaak rood vlees eten (van rund, varken en lam) zou het risico op prostaatkanker iets vergroten. De goede vetten en de vitamines en mineralen van vis zijn gunstig voor de prostaat.

8. Meer daglichtdaglicht

Het is gezond om buiten te zijn, ook voor je prostaat. Volgens Brits onderzoek biedt daglicht bescherming tegen prostaatkanker. De beschermende werking is afkomstig van de vitamine D3 die het lichaam aanmaakt na blootstelling aan daglicht.

9. Drink rode wijnrode wijn

Een matige consumptie van rode wijn (4 tot 7 glazen per week) verkleint de kans op prostaatkanker met 40%, vergeleken bij mannen die nooit rode wijn drinken. Onderzoekers uit Seattle die het beschermende effect van rode wijn ontdekten, denken dat de flavonoïden en de stof resveratrol in rode wijn een belangrijke rol spelen. Het beschermende effect van witte wijn is beduidend minder groot.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: dokterdokter.nl
RIVM
Yourhealthbase
Sciencedaily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.