Het Oer of Paleo Dieet.

Wat is eigenlijk een Paleo Dieet?

Paleo DieetPaleo komt van Paleolithicum of Oude Steentijd en is een tijdperk van ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden tot 10.000 jaar geleden. Als we het hebben over het Paleo Dieet dan praten we meer over het laat-paleolithicum. Dit is de periode van 35.000 jaar geleden tot 10.000 jaar geleden. Dit is ook het tijdperk van net voordat de eerste mensen zich gingen settelen en voor de eerste voorzichtige landbouw en veeteelt.

Het leven toen:

De mensen waren nog nomaden en leefden van de jacht en van vissen en van het verzamelen van bessen, noten, zaden, wortelen, knollen en bladgroen. De eiwitten kwamen uit insecten en larven, reptielen en eieren. Voor vlees van zoogdieren moest je soms dagen achter elkaar lopen en jagen met het risico dat de prooi zich tegen je kon keren en jou als prooi zag. Om energie in te nemen moest je namelijk eerst heel veel energie verbruiken. Vuur werd gebruikt om bij te warmen en om wilde dieren op afstand te houden (de dieren waren toen allemaal nog wild). Er werd geen potje op gekookt en niet op gebarbecued. Kortom alles was rauw en kwam uit de grootste supermarkt ter wereld, “de natuur”. Het bereiden van voedsel bestond toen hooguit uit het snijden of uit elkaar trekken of slaan van te grote stukken. Melk werd alleen gedronken door zuigelingen.

Het leven nu:

Nu is dat totaal anders. We hebben geleerd om gewassen te kweken en de dieren te fokken speciaal voor consumptie. Ook hebben we geleerd dat wanneer we ons voedsel gaan verhitten het makkelijker te verteren is. We kennen gigantische velden van één bepaalde groente of één soort graan. We kweken een groot deel van onze groeten en ons fruit in kassen op water en niet meer in de volle grond. We hebben geleerd dat wanneer we ons natuurlijk plantaardig voedsel eerder oogsten we deze veel langer kunnen bewaren. We weten nu ook dat wanneer ons voedsel alvast in een fabriek wordt voorbewerkt wij meer tijd over houden voor andere dingen i.p.v. voedsel bereiden. We zetten vee op stal of laten het langzaam lopen tijdens grazen in de wei. Hierdoor ontstaat een totaal andere spiermassa dan bij wilde soortgenoten. We zijn ook dieren gaan houden voor melkproductie.

Het effect van een Paleo Dieet op onze gezondheid.

groente en fruitDoor de overvloed van al voor geprepareerde voeding en een simpelere wijze van bereiden (bijv. met de magnetron) hebben we het veel makkelijker dan ooit en hoeven we ons daar niet echt druk om te maken. Toch kennen we meer stres dan ooit te voren. (?) Door de moderne kweekmethoden hebben we schonere en veiligere voeding. Door te kweken op water haalt de plant geen schadelijke stoffen meer uit de grond. Door het veredelen van planten zijn ze minder bevattelijk voor ongedierte (ooit een bron van eiwitten). Je moet er tenslotte niet aandenken dat er bijv. een slak in je eten zit (alhoewel de Fransen daar nog niet helemaal uit zijn). Het aantal ondervoede mensen met overgewicht stijgt echter met de dag. (?) Ons vlees waar we toen hard en soms dagen achter aan moesten lopen om het te kunnen vangen licht nu al keurig gesneden en verpakt in de schappen. Dit is vlees van dieren die nog nooit hebben hard gelopen uit levensbehoud. Dieren die een uitgekiend en daardoor vaak een eenzijdig voedingspatroon hebben gehad (bijv. de maiskip) aangevuld met groei middelen. We drinken melk van dierensoorten die een totaal andere leefwijze en groeipatroon hebben als wij mensen. Een baby heeft na het eerste levensjaar plusminus 3x het geboorte gewicht. Een kalf ruim 8x. De Nederlander drinkt veel koemelk en behoord ook tot één van de langste bevolkingsgroepen. (?)

Maar zijn we er niet inmiddels aan gewend?

Zijn we niet al zover geëvolueerd? Het is tenslotte al meer dan 10.000 jaar geleden.

NEE, we denken misschien dat het voor ons niet zoveel meer uitmaakt maar onze genen zijn niet zo snel als ons denken. Onze genen hebben de capaciteit om 0.05% te evolueren in de 10.000 jaar. Dit betekend dat onze genen nagenoeg gelijk zijn de genen aan onze Paleo voorouders en er dan ook nog steeds vanuit gaan dat we verzamelaars en jagers zijn. Geen kantoormedewerkers, lopende band operators, chauffeurs of welke andere baan dan ook waarbij we voornamelijk zitten. Onze genen verwachten ook nog steeds dat we een bepaalde mix van koolhydraten, eiwitten en vetten binnen krijgen terwijl dat in deze huidige maatschappij volledig omgedraaid is. In de Paleo tijd kregen we voornamelijk groente, fruit, noten, zaden, wortelen en knollen en soms een stukje vlees. Als we nu naar een restaurant gaan krijgen we een groot stuk vlees met daarbij een beetje groente. Voor onze genen de wereld volledig op z’n kop.

Moeten wij toegeven aan een 20.000 jaar oude mode gril?

JA, naar mijn mening wel. We kunnen uiteraard niet compleet overstappen op een volledig oerdieet (Paleo Dieet). We mogen van de boswachter niet meer met een spies jagen op wild. Ook de hoeveelheid aan, in het wild voorkomende en eetbare, bessen, noten, zaden, wortelen, knollen en bladgroen is door land-, tuin- en huizenbouw drastisch afgenomen. Probeer echter het zo dicht mogelijk te benaderen en ga “jagen” bij de groenteboer en de slager.

De Paleo RevolutoeWil je meer weten over hoe je dit het best kunt doen verwijs ik je naar het boek “De Paleo Revolutie” van Mitchel van Duuren.

Mijn favoriete aanvulling op onze dagelijkse maaltijden, juiceplus_full, Past uitstekend binnen een Paleo Dieet.

[banner id=546]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.