Genezen met een lach en een traan

Genezen met een lach en een traan.

Spanningen en onrust staan bovenaan de lijst van welvaartskwalen. Een beetje spanning, af en toe een slechte nachtrust, ach, wie heeft er geen last van? Maar het wordt anders als er te veel prikkels verwerkt moeten worden en de boog constant te lang en te strak gespannen blijft. Het is dan ook geen wonder dat de huisarts regelmatig wordt geconfronteerd met het verschijnsel stress, waarmee ruwweg één op dertig mensen tobt. Natuurlijk zijn er voldoende kalmeringsmiddelen voorhanden, maar volgens lach- en huildeskundigen schijnt een daverende lach of een fikse huilbui op z’n tijd beter te werken dan welk geneesmiddel ook.

GenezenVeel en uitbundig lachen schijnt het middel bij uitstek te zijn om spanningen en pijn te verminderen. Lachen heeft namelijk een heilzame werking op al uw organen.

Er gebeurt namelijk nogal wat in uw lichaam als u lacht. Uw gezicht spieren blijven soepel, de longen krijgen meer zuurstof en het bloed gaat sneller stromen. U krijgt een gezonde blos op uw wangen, het bevordert de hartactiviteit, u herstelt sneller na een ziekte en uw spijsvertering vaart er wel bij.

Pijn – met name chronische pijn – vreet dag en nacht aan de patiënt. Spanningen en angst spelen daarbij een belangrijke rol. Lachen kan dan zeer pijn verlichtend werken.

Uit onderzoek is gebleken dat patiënten vaak minder pijn voelen als er prettig bezoek komt of naar een komische film kijken. De arts William Frey heeft samen met een aantal collega’s in zijn ziekenhuis met de lach zes maanden geëxperimenteerd.

En wat bleek?

Chronische pijnpatiënten hadden behalve minder pijn ook minder pijnstillers nodig. Over het lachen en de invloed daarvan op onze gezondheid zijn al heel wat boeken geschreven. Er bestaat geen beter medicijn dan veelvuldig lachen, luidt het advies van bekende lach-experts op dit gebied zoals Norman Cousins, William Frey en Casten Niemitz. Dat kan een goede mop zijn of een komische film, maar blijf lachen. Geloof het of niet, maar van lachen knapt u zienderogen op.

Volgens genoemde lach-experts moet iedereen op z’n minst driemaal per dag zeven seconden lachen om kerngezond te blijven. Lachdeskundige Norman Cousins genas zichzelf van bindweefselziekte door regelmatig naar lachfilms te kijken. Een andere lach-expert Laurence J. Peter, kwam na uitgebreid onderzoek tot de conclusie, dat optimisten zelfs minder snel ziek worden dan pessimisten.

Tranen genezen

GenezenMisschien hebt u er nooit bij stilgestaan, maar tranen zijn bijzonder geneeskrachtig en heilzaam. Volgens deskundigen kunnen opgekropte spanningen, verdriet, teleurstellingen en dus het inhouden van emoties, tot allerlei vervelende kwalen leiden. Stress bijvoorbeeld, rugpijn, maagzweren, hartklachten en noem maar op. Lacht u niet zo snel, laat dan uw tranen de vrije loop. Ook tranen hebben een bijzonder heilzame invloed op uw gezondheid. Wetenschappelijk is uitgedokterd dat traanvocht een sterk ontsmettende werking heeft en een stof bevat die afrekent met schadelijke bacteriën en het genezingsproces bij huidwonden versnelt. Regelmatig goed uithuilen beschermt u bovendien tegen aandoeningen van maag en twaalfvingerige darm.

Ook voor de vrouw in de gevoelige periode van de menopauze (opvliegers, overmatig transpireren, lusteloosheid, depressiviteit) kan regelmatig lekker uithuilen verlichting van de klachten geven.

Onderzoekers van de Russische Sovjet Akademie van medische wetenschappers zijn zelfs tot de conclusie gekomen dat een fikse huilbui het genezingsproces bij zieken versnelt.

Niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen.

Over mannen gesproken: kerels hebben de naam stoer te zijn onder het motto dat een man niet mag huilen.

Onzin zeggen de huil-experts, huilen is een normaal en gezond proces dat opgekropte spanningen doet ontladen.

Evenals lachen is ook huilen dus goed voor uw gezondheid. En bovendien, het lucht lekker op.

Simon Couvée, medisch journalist

Noot redactie:

Wist u dat echte huilbuien en de milt met elkaar te maken hebben? (De milt “controleert” op zijn beurt weer het bloed).

[banner id=546]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.