Frisdrank vs Vruchtensap

Frisdrank vs Vruchtensap

Frisdrank vs Vruchtensap

We werden, denk ik, deze week allemaal onaangenaam verrast toen we te horen kregen dat vers vruchtensap net zo slecht is als frisdrank. Het enige positieve uit het bericht is dat iedereen het eens was over het feit dat frisdrank slecht is. Zie ook: De Gevaren van Cola en Andere Frisdranken. Verder is het voor mij een zuiver geval van appels en peren vergelijken.

Ja, beide dranken bevatten suikers en daarmee calorieën en ja, beiden zijn vloeibaar maar daar houd het wat mij betreft wel op.

Hoe kun je in vredesnaam beweren dat je wel fruit moet eten maar het sap er van slecht is. Natuurlijk kun je beter fruit eten dan drinken omdat het dan meer nutriënten en vezels bevat. Het gaat te ver om alleen te kijken naar suikers en dus calorieën Alsof je bij gezondheid alleen maar moet letten op calorieën. Naast suikers zijn er heel veel andere stofjes (nutriënten) die van nature voorkomen in fruit en die allemaal een een functie hebben bij het gezond houden van ons lichaam. Deze stofjes komen niet voor in frisdrank. 

Bij het bewerken van fruit in sap verlies je inderdaad nutriënten en vezels maar hoeveel je verliest is ook afhankelijk van de manier waarop de vrucht vloeibaar maakt. Bij het gebruik van een smoothymaker (blender) verlies je geen vezels wel vitamines. Met een slowjuicer verlies je nauwelijks vitamines maar wel de vezels. Zie hiervoor ook: Slowjuicer” De Koning onder de sapmakers.

Voor de goede orde, ik heb het hierboven over versgeperst sap en niet over pakken en/of flessen sap. Dat is een heel ander verhaal.

Ik heb een aantal artikelen bij elkaar gezocht en hieronder neergezet.

Frisdrank vs VruchtensapNOS: Sinaasappelsap net zo slecht als cola

 

’s Ochtends een verse jus bij het ontbijt is niet per se gezond, zegt de Gezondheidsraad. In de vandaag uitgebrachte ‘Richtlijnen goede voeding’ staat dat fruitsappen een verhoogde kans op diabetes geven. Ze bevatten vaak een hoog suikergehalte, net als frisdrank. Een glas sinaasappelsap is net zo ongezond als een glas cola. 

Vice-voorzitter Daan Kromhout van de Gezondheidsraad legt uit hoe dat zit: “De suikers in vers geperste jus worden meteen in het lichaam opgenomen omdat ze in vloeibare vorm zijn. Daardoor kunnen ze door het lichaam ook meteen als vet worden opgeslagen.” Als mensen een te hoog vetpercentage krijgen, lopen ze een licht verhoogd risico op diabetes.

Ook het Voedingscentrum herkent zich in het advies van de Gezondheidsraad. Volgens een woordvoerder drinken mensen er snel te veel van: “Als je een sapje drinkt, duurt het langer voordat je een verzadigd gevoel hebt. Als je de sinaasappels op een bord zou leggen die in een sapje gaan en ze opeet, dan zit je veel sneller vol”.

Het advies van de Gezondheidsraad gaat ook in op alternatieven voor fruitsap: thee of gefilterde koffie. Water kan natuurlijk ook altijd. Of, zoals de Raad het formuleert: “Er zijn geen gegevens waaruit blijkt dat consumptie van water leidt tot een effect of verband houdt met ziekte.”

 

Curated from: ‘Sinaasappelsap net zo slecht als cola’ | NOS

In 2013 is er ook al zo’n hype geweest. Toen naar aanleiding van een Belgisch onderzoek. Ook hierbij werd, naar mijn mening, teveel de nadruk gelegd op suikers. Laten we vooral niet vergeten dat er een groot verschil is tussen natuurlijke- en geraffineerde suikers en de wijze waarop deze door ons lichaam worden opgenomen.

 

De Linda zei er in 2013 dit over:

Linda: Onzin: vruchtensap net zo ongezond als frisdrank

 

Denk jij even gezond te zijn met je versgeperste vruchtensapje. Maar eigenlijk kun je net zo goed een blikje cola uit de koelkast trekken. Tenminste, dat stelt professor Christophe Matthys van universiteit KU Leuven. 


Persen is kapotmaken Volgens Matthys worden door het persen van de vruchten vezels kapotgemaakt en krijg je alleen nog de fructose (natuurlijke suikers) binnen die in vruchten aanwezig zijn. De vitamines zouden ook verloren gaan tijdens het bereiden.

Kort door de bocht Nu is dat wat kort door de bocht, want een blikje cola bevat scheppen toegevoegde suikers en een glas verse sinaasappelsap bevat alleen de suikers die in de vruchten aanwezig zijn. Je voegt er dus niks aan toe.

Hoe dan wel? Hoe je wel die vitamines behoudt? Drink er zoveel mogelijk vruchtvlees bij, door de vezels kan het lichaam de fructose beter verwerken. Volgens professor Matthys hebben de vezels nog een andere functie: Door de vezels krijg je een vol gevoel, wanneer je die weg laat, snoep je er vaak nog wat bij omdat je nog trek hebt. Zo krijg je dus alleen maar extra calorieën binnen.

Suikerwater Voorverpakte vruchtensappen zijn wel te vergelijken met frisdrank. Deze zijn zo bewerkt dat er nog maar weinig vitamines en vezels in het drankje overblijven, waardoor je bijna suikerwater drinkt. Zelf persen dus of een stukje fruit eten.

 

Curated from: Onzin: vruchtensap net zo ongezond als frisdrank · LINDA.

 

Gisteren (4-11-2015) zeiden ze dit:

 

Linda: Gezondheidsraad: ‘Sinaasappelsap bijna net zo slecht als cola

 

Fruitsappen geven een verhoogde kans op diabetes: ze bevatten vaak een hoog suikergehalte, net als frisdrank, staat in de vandaag uitgebrachte ‘Richtlijnen goede voeding’.

Vetpercentage Vice-voorzitter Daan Kromhout van de Gezondheidsraad legt aan NOS uit: De suikers in vers geperste jus worden meteen in het lichaam opgenomen omdat ze in vloeibare vorm zijn. Daardoor kunnen ze door het lichaam ook meteen als vet worden opgeslagen. En als mensen een te hoog vetpercentage krijgen, lopen ze een verhoogd risico op diabetes.

Water De Gezondheidsraad heeft het volgende advies: Water is altijd goed. Kromhout: Want er zijn geen gegevens waaruit blijkt dat consumptie van water leidt tot een effect of verband houdt met ziekte.

 

 

Op dietistenteam.nl vond ik dit artikel

 

Dietistenteam:  Frisdrank of vruchtensap

 

Vruchtensap heeft een gezonde uitstraling. Wat voor drank kun je nou beter kiezen dan een lekkere jus d’orange of misschien wel een multivruchtensap. De valkuil zit ‘m in het feit dat alle vruchten of fruit van nature veel suikers bevatten: fructose oftewel vruchtensuikers. Dit is bij normaal gebruik geen probleem, het is niet voor niets dat het advies voor iedereen geldt om dagelijks lekker twee porties fruit te eten. Bij vruchtensappen zit het gevaar erin dat je er mogelijk op een dag zoveel van drinkt dat je omgerekend meer dan die 2 porties binnenkrijgt en daarmee ook veel te veel suikers. Een vruchtendrank is dus niet geschikt om bijvoorbeeld een frisdrank met suiker zomaar te vervangen en het vervolgens dagelijks en onbeperkt te drinken.

Let ook op het woordje ‘light’ op deze dranken. Waar het bij een frisdrank als cola of sinas betekent dat er helemaal geen suiker in zit, betekent het bij de vruchtensappen dat er geen suiker aan is toegevoegd. De vruchtensuikers zitten er bij de sapjes wel nog in.

Het beste kun je kiezen voor dagelijks vers fruit te eten, of zelf vers fruit uit te persen tot één glas vruchtensap. Zie een glas vruchtensap uit pak als uitzondering, voor een keer niet erg, maar houd het dan bij 1 glaasje en weet dat er in vers fruit en vers sap veel meer voedingsstoffen als vitamines zitten. Drink verder vooral water en thee en eventueel een light frisdrank.

 

 

Natuurlijk heb ik ook even gekeken naar wat het voedingscentrum zegt over vruchtensappen. Een opmerkelijk citaat hieruit vind ik haaks staan op het bericht van de gezondheidsraad.

[important]sinaasappelsap, grapefruitsap en ananassap hebben nog wel een goede voedingswaarde. Eén stuk fruit per dag kun je vervangen door een glas van deze sappen.[/important]

Het Voedingscentrum:  Vruchtensap

 

Vruchtensappen zijn dranken bereid uit fruit. Omdat bij de bereidingswijze voedingsstoffen verloren kunnen gaan kunnen ze vers fruit niet helemaal vervangen. Bijvoorbeeld sinaasappelsap, grapefruitsap en ananassap hebben nog wel een goede voedingswaarde. Eén stuk fruit per dag kun je vervangen door een glas van deze sappen of ander bewerkt fruit.

Vruchtensappen bevatten van nature suiker en dus energie. Het drinken van veel vruchtensap kan daarom bijdragen aan een te hoge energie-inname en daarmee kans op overgewicht. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten. Drink daarom niet de hele dag door vruchtensappen en beperk het gebruik tot de vaste eetmomenten, en niet meer dan 4- tussendoor-momenten per dag. Er zijn ook biologische vruchtensappen verkrijgbaar en sappen die voldoen aan de normen van eerlijke handel.

Vruchtensappen zijn dranken. Vruchtensappen voorzien je lichaam net als andere dranken van vocht, en bevatten ook nog gezonde stoffen uit fruit. Omdat bij de bereidingswijze voedingsstoffen verloren kunnen gaan kunnen vruchtensappen vers fruit echter niet vervangen. Sinaasappelsap, grapefruitsap en ananassap hebben nog wel een goede voedingswaarde, en kun je de helft van de aanbeveling vervangen door één glas van deze sappen. Het maakt daarbij niet uit of dit vers geperst sap, koelvers sap of sap uit concentraat is. In deze goede vruchtensappen zit nog voldoende vitamine C en andere belangrijke stoffen die je lichaam gezond houden. Het maakt daarbij niet uit of dit vers geperst sap, koelvers sap of sap uit concentraat is. Sap uit concentraat wil zeggen dat het water eruit is gehaald en later weer toegevoegd. Dit maakt het gemakkelijker om het sap te vervoeren. Sap uit sapconcentraat kan buiten de koeling worden bewaard. Op het etiket moet staan of het sap uit concentraat is. Koelverse sappen worden in de koelkast bewaard. Ze hebben een korte houdbaarheid. Koelvers sap kan zowel afkomstig zijn uit concentraat als vers sap. Het verschil is dat koelvers sap niet is gepasteuriseerd. De smaak lijkt het meest op vers geperst sap. In vers geperst sap zit meestal meer vitamine C dan in sap uit een pak of fles. Sinaasappelsap met vruchtvlees bevat nog meer vitamine C en er zitten ook voedingsvezels in. Na het openen van een fles of pak sap neemt het vitamine C-gehalte af. Voor zure sappen, zoals sinaasappelsap, neemt het gehalte aan vitamine C af met maar ongeveer 2% per dag. Door sap te schudden kan er meer vitamine C verloren gaan. Dat komt door de zuurstof die door het schudden in het sap komt. Vruchtensappen bevatten ook calorieën, voornamelijk door de aanwezigheid van vruchtensuikers, zoals fructose. In 1 glas vruchtensap zitten gemiddeld 65 kilocalorieën. Vruchtensappen bevatten daardoor wat meer calorieën dan andere dranken. Drink daarom niet te veel vruchtensap per dag.

Vruchtendrank, vruchtennectar en dubbeldrank zijn niet hetzelfde als vruchtensap volgens de Warenwet. Het zijn geen 100% fruitsappen. Zij bevatten naast vruchtensap water, toegevoegde suiker en vaak ook citroenzuur, aroma’s en andere hulpstoffen. Deze dranken zijn niet geschikt om vers fruit te vervangen. Er zit veel minder vitamine C in dan in sap, tenzij het extra is toegevoegd. Vruchtendrank, vruchtennectar en dubbeldrank bestaan voor een deel uit vruchtensap in plaats van 100%. Het sapgehalte moet op de verpakking staan. Zit er minder sap in dan volgens de warenwet is toegestaan, dan heet het limonade met vruchtenextract. Er mag extra water en suiker zijn toegevoegd. Aan sap, vruchtendrank en nectar mogen ook extra vitamines, mineralen en vruchtvlees worden toegevoegd. Dat moet dan op het etiket staan. Op het etiket hoeft niet te worden vermeld of sap is gepasteuriseerd. Een bewaaradvies is wel verplicht.

Vruchtensappen kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard. Sap uit concentraat kan 3 maanden ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Dat komt doordat dit sap gepasteuriseerd is, waardoor de houdbaarheid is verlengd. Flessen sap kunnen het beste in het donker bewaard worden, omdat anders het vitamine C-gehalte sneller terugloopt. Vitamine C wordt onder invloed van licht afgebroken.

 

Wil je zelf een mening vormen download dan hier het complete rapport van de Gezondheidsraad. Heb je al een mening deel die dan met ons hier onderaan de pagina.

2 reacties

    • Madzy van der Kooij op 5 november 2015 om 18:39
    • Reageer

    Helemaal eens met Jan van der Hout. 

    Het is inderdaad nogal een verschil, of je versgeperst sap, waarin natuurlijk vruchtensuikers zitten, drinkt, of een frisdrank, waaraan veel geraffineerde suiker is toegevoegd. Ik houd het dus bij mijn uitgeperste sinaasappeltjes ’s morgens en eet daarnaast ook vers fruit in ongeperste vorm.

  1. @Madzy van der Kooij Gelijk heb je. Gewoon blijven doen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.